De Costa Daurada, een gastvrije streek

De Costa Daurada is altijd al een verwelkomende en gastvrije streek geweest. Het uitstekende klimaat en de bevoorrechte ligging, met een ruim 80 kilometer lange kustlijn, maar ook met bergen die rijk zijn aan natuurlijke hulpbronnen en erfgoed, maken dit gebied, dat zes regio’s ten zuiden van Catalonië bestrijkt, tot een van de belangrijkste toeristische bestemmingen van de Middellandse Zee.

De belangrijkste bestemmingen, waarvan de stranden zijn uitgerust met allerhande faciliteiten en beschikken over kwaliteitscertificaten die jaar na jaar worden vernieuwd, zijn beschermd tegen de kust, gevormd door ononderbroken fijne zandstranden en kristalheldere wateren.

Ook het door de eeuwen heen opgebouwde erfgoed vertoont bijzondere kenmerken, gaande van het Romeinse Tarraco, het hoofdkwartier van keizer Caesar Augustus en de hoofdstad van Hispania Citerior tijdens het Romeinse Rijk, tot de cisterciënzeren kartuizerkloosters uit de middeleeuwen. Daarbij mag de natuurlijke en landschappelijke rijkdom van plaatsen zoals het Montsant-gebergte en de bergen van Prades en van gebieden met een spectaculaire natuurlijke schoonheid zoals el Priorat en la Conca de Barberà niet worden vergeten.

De Costa Daurada is tevens een gebied met een groot vrijetijds- en kwaliteitsaanbod. Hoewel PortAventura World misschien wel de grootste trekpleister is, met een park dat elk seizoen opnieuw belangrijke investeringen doet om het aanbod uit te breiden, bieden de regio’s van de Costa Daurada, zowel aan de kust als in het binnenland, interessante en aantrekkelijke mogelijkheden om vrije tijd met het gezin, in groep of in je eigen stijl door te brengen.

Het uitstekende klimaat, met warme zomers en zeer milde winters met weinig regen, maakt van de Costa Daurada ook, twaalf maanden per jaar, de ideale plek om sportactiviteiten te beoefenen en te plannen. Talrijke gemeenten beschikken trouwens over een uitgebreid netwerk van sportvoorzieningen. In dit opzicht voldoet het aanbod aan hoogwaardige golfbanen aan de eisen van de meest veeleisende spelers.

De Costa Daurada heeft ook een rijk gastronomisch aanbod, met de typische ingrediënten van het mediterrane dieet, zoals olie, granen, groenten en fruit, en vissen vleesgerechten van prima kwaliteit; daarbij mogen ook de wijnen en cava’s niet worden vergeten; deze worden geproduceerd in bijzondere wijngaarden die onder verschillende oorsprongsbenamingen vallen.