Over

De Vereniging Vlaamse Reisbureaus (VVR) en
l’Union Professionnelle des Agences de Voyages (UPAV) organiseren voor het eerst samen een internationaal congres.

Deze editie gaat door van 20 tot en met 23 april 2023 te Coimbra, Portugal.

Over Coimbra

Wat een combinatie: de oudste en tot op heden meest prestigieuze universiteit van Portugal, een labyrint van romantische straatjes met gezellige winkeltjes, een intens studentenleven en een zeer bijzondere fado maken Coimbra tot een van de populairste bestemmingen van het centrum van Portugal. Het is duidelijk dat deze stad, gesticht door de Romeinen, in de 12e en 13e eeuw de hoofdstad van het koninkrijk was.
Samen met de bovenstad (“Alta”), door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd, rond de universiteit van Coimbra, bieden de zigzaggende straatjes van de oude stad met aangename voetgangerszones en brede zonnige terrassen aan de rivier de Mondego uitstekende voorwaarden voor een ontspannende vakantie.

De Universiteit van Coimbra heerst op een heuvel boven de stad. Opgericht in 1290, is het niet alleen de oudste universiteit, maar ook een van de meest prestigieuze van het land. Sinds 2013 staat de hele bovenstad van Coimbra op de werelderfgoedlijst van UNESCO, namelijk: de bibliotheek Biblioteca Joanina, weelderig versierd met gouden ornamenten, gevuld met duizenden boeken; de toren van de universiteit die met zijn klokgelui het leven van de studenten dicteerde, de kapel van de universiteit en de botanische tuin.

Quinta das Lágrimas is een must voor romantici: de tuinen met hun exotische planten zijn toegankelijk voor zowel gasten als publiek. Een fontein die volgens de legende gevoed werd door de tranen van de ongelukkige Inês de Castro, die ongelukkig en ongepast verliefd was, is vandaag de dag de bestemming van vele geliefden. Waarbij de historische romance in 1340 tot een bloedig einde kwam: verdachte hovelingen vermoordden Inês van achteren…

Een bezoek aan het Nationaal Museum Machado de Castro voert u nog verder terug in de geschiedenis van Coimbra. Dit museum is gewijd aan het Romeinse erfgoed van de stad. Naast verschillende Romeinse sculpturen kunnen bezoekers vele archeologische vondsten uit de kloosters van de regio bekijken. Zelfs de cryptoportico uit de Romeinse tijd die als forum diende kan worden overgestoken.

Met kinderen

Voor gezinnen met kinderen is Center of Portugal de ideale bestemming. Er is genoeg zand en open ruimte voor de kleintjes om zich te vermaken – of ze nu met de bal spelen, zandkastelen bouwen of proberen te bodyboarden. En als dat ooit saai dreigt te worden, is er een hele reeks pret- en leerparken voor de kinderen.

Bijvoorbeeld het avonturenpark Portugal dos Pequenitos in Coimbra. Het presenteert het hele land (en andere landen waar Portugees wordt gesproken) in het klein. De belangrijkste monumenten, typische huizen uit verschillende regio’s van het Portugese vasteland en de eilanden zijn op kleine schaal te bewonderen. Veel van de gebouwen zijn niet alleen van de buitenkant te zien, maar ook te belopen – erg leuk voor kleine bezoekers! De rit met een elektrisch treintje is dubbel zo leuk als kleine voetjes moe worden…

Liefde voor eten van substantiële tot fijne keuken langs de beste wijn selectie aan tafel

Sardines en zwaardvis, paling en baars, mosselen en octopus, en natuurlijk de beroemde “bacalhau” (zie hieronder) domineren de menu’s aan de kust van het centrum van Portugal. Hoe verder u van de zee komt, hoe vaker u sappige vleesgerechten aangeboden krijgt. Geit en lam, haas en wild zwijn, patrijs en fazant zijn verkrijgbaar in vele heerlijke variaties.

En rond Coimbra zijn veel restaurants gespecialiseerd in de bereiding van speenvarken, dat meestal op de grill of in de oven wordt gegaard. Verrassend, maar dan overtuigend: de Portugezen drinken graag mousserende wijn bij het speenvarken – van eenvoudige bubbels tot fijne champagne.

Verfijnde witte wijnen, rijke rode wijnen: de wijnen

Voor wijnliefhebbers is het centrum van Portugal een veelzijdige bestemming, omdat er niet één, maar vijf wijnbouwgebieden te ontdekken zijn – elk met zijn eigen karakter, met verschillende omstandigheden, met individuele specialiteiten.

In het westen van Midden-Portugal, tussen het bergachtige en de Atlantische kust, ligt Bairrada met zijn milde, maritieme klimaat dat wordt gekenmerkt door zware regenval.

Al heel vroeg was de regio Bairrada, ten zuiden van de Douro en in de onmiddellijke nabijheid van het Port-wijngebied, een bloeiend wijnlandschap. Al in de 10e eeuw werd hier wijn verbouwd. De regio is in het westen vlak en wordt naar het oosten toe heuvelachtig.

Het land staat bekend om zijn krachtige rode wijnen, die traditioneel grotendeels van Baga-druiven worden gemaakt. Deze wijnen zijn complex, hebben een intens bramenaroma, een scherpe zuurgraad en diepe tannines, en door hun goede structuur hebben ze een groot bewaarpotentieel.

In de DOC Bairrada worden echter ook witte druivensoorten verbouwd. Dit resulteert in een breed scala aan wijnen, waarvan sommige kunnen rijpen tot romige wijnen met een complexe intensiteit. Bairrada wordt ook beschouwd als het belangrijkste mousserende wijncentrum van het land. Er zijn veel uitstekende mousserende wijnen die op traditionele flesgisting worden geproduceerd.

In de buurt van Coimbra

Schistdorpen

Toen het netwerk van de Schistdorpen (“Aldeias do Xisto”) in 2001 werd opgericht, lag de nadruk op het behoud van oude huizen, maar ook op het behoud van ambachtelijke, gastronomische en culturele tradities. Vandaag behoren 27 dorpen tot de vereniging, die haar naam dankt aan schiststeen als overheersend bouwmateriaal in de regio. Bij de renovatie van de vaak half vervallen en verlaten dorpen werd er streng op toegezien dat niet alleen traditionele bouwmaterialen werden gebruikt, maar ook eeuwenoude ambachtelijke technieken.

Het behoud van de regionale traditie staat ook voorop in de winkels en restaurants van de leistenen dorpen: er zijn typische regionale kazen en worsten, kleine cafés en rustieke restaurants. In sommige van deze dorpen, zoals Casal de S. Simão, Cerdeira of Gondramaz, lijkt de tijd te hebben stilgestaan, terwijl andere dorpen nu worden gekenmerkt door duurzaam toerisme: U vindt er kleine, door families gerunde plattelandshotels, waarvan de kamers soms verspreid zijn over meerdere huizen, en vakantiehuizen die achter de stenen gevel modern comfort bieden – populair bij vakantiegangers uit Portugal en de hele wereld.

Buçaco Nationaal Bos
Al in de 17e eeuw begonnen monniken van de Orde van de Ongeschoeide Karmelieten rond hun klooster niet alleen verschillende boetekapellen en kleine vijvers te bouwen, maar ook veel inheemse en exotische bomen te planten. Tegenwoordig bevat het park, dat is uitgeroepen tot nationaal bos en is omringd door muren, 400 inheemse soorten uit de Atlantische en Mediterrane gebieden, en ongeveer 300 kostbare exoten uit de hele wereld, waaronder de 350 jaar oude ceder van São José, die het symbool van het bos van Buçaco is geworden. In het bijbehorende paleishotel van Buçaco, prachtig gebouwd in neo-Manueline stijl, kan men niet alleen in stijl leven en uitstekend dineren, maar ook uitzonderlijke rode wijnen proeven.